Poważne rozmyślania o niepoważnym świecie

Temat: Pomocy, niszczę sobie życie...
" />Kochani, pisałam już w kilku innych tematach, ale zaczynam w pełni wariować. Już 4 lekarzy na pierwszej wizycie bez dłuższej rozmowy stwierdziło u mnie zaburzenia nerwowe. Miałam robioną morfologię, ob, ekg, ths i badanie neurologiczne - brak objawów wskazującyh na SM. Pani neurlog po usłyszeniu moich objawów sama z siebie zapytała się, czy mam problemy z nerwami (nie chciałam jej do siebie uprzedzać więc o tym nic nie mówiłam). W czwartek odbieram wyniki boreliozy. Nikt nie chce dawać mi skierowań... Każdy mówi - nerwica. Dla mnie to jednak wiele za mało, chciałabym więcej badań, żyję w strachu i przekonaniu, że coś mi dolega. Nie potrafię na niczym się skupić. Codziennie mam słabe mięśnie, ściskanie w szyi, uciski w głowie, zawroty. Nie wiem, czy to nerwica czy jakaś straszna choroba, której bardzo się boję. Czy Wy też mieliście tak natrętne myśli o śmierci/chorobie? Ja nie potrafię już myśleć o niczym innym, niszczę życie swoje, bliskich, ukochanego chłopaka. Ostatnio robił mi zdjęcie, a ja sobie pomyślałam "Jak umrę, to będzie miał pamiątkę". Ehhhh.
Wystarczy, że przeczytam o jakichś objawach w Internecie, już mam to samo. Czytałam o SM, zaczęły boleć mnie oczy, boleć stawy. Czytałam o miastenii - pilnuję, czy mówię wyraźnie i nie plącze mi się język. Kiedyś wciaż kołatało mi serce i obsesyjnie badałam sobie puls. Nie chcę już tak, chcę z tego wyjść, a Pani Psycholog mówi mi: myśl o PRAGNIENIACH. Ale jakich, jakich pragnieniach, kiedy ja wciąż myślę, że nade mną stoi śmierć?
Może iść do okulisty, zbadać dno oka? Może usg szyi, skoro mnie uciska? Remautolog? Brak mi pieniędzy. Czy to NERWICA?
Źródło: lith.nerwica.com/viewtopic.php?t=17376



Temat: Pytanko do wszystkich
23 lata mam ))
Witam wszystkich mam takie pytanko od dwóch tygodni bola mnie stawy , głównie palce, nadgarstki, łokcie i kolana. Straciłem moc ścisku w rękach, na klawiaturze dużo gorzej mi sie pisze, no i problemy z odkręceniem słoika, czuje sie jakbym ważył tone, jak wstaje to ciężko sie rozruszać. itp itd. Jak zacząłem o tym czytać to sie wystraszylem ze to rzs a wiec poszedłem do lekarza to miałem zlecone badania krwi. Morfologia w normie. OB , CRP , ASO, LATEKS - czynnik reumatoidalny wszystko w jak najlepszym porządku. Jutro ide znowu do lekarza z tymi wynikami. A co wy o tym sądzicie ?
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=417


Temat: Niedobór jodu
Dzięki za odzew i wyjaśnienie tych skoków TSH. Morfologię mam w porządku, OB=18. w poniedziałek odbieram anty-TPO i anty TG. Biorę Letrox-przez tydzień 25, potem 50.

Z tym badaniem się w pierwszym trymestrze przez miesiąc to trzeba mieć chyba niezłe wyczucie, bo zwykle łapiesz że jesteś w ciąży mniej więcej w 6-tym tygodniu :cry:

Czy będzie to nadużyciem jeśli napiszę jakie mam wyniki w poniedziałek??
Niestety za endokrynologa płacę i to mój ból, za badania niestety też, ale postaram się tego nie zlekceważyć.

Czytałam o Hashimoto w internecie i bardzo mnie to wszytko zasmuciło- to że to autoimmunologiczne i to że będę miała problemy z utrzymaniem wagi, będą wahania hormonow i w ogóle. Trudno mi sobie z tym poradzić, bo od dawna dbam o zdrowie i dawało mi to poczucie, że jestem w stanie się ochronić :cry: :cry: :cry:

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź Katerina!!!
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3181


Temat: Łączenie leku z Isoptin
Dziękuję za odpowiedź, a ponieważ nie uzyskałam od lekarza jednoznacznej odpowiedzi, a zwłaszcza wieczorem jest mi nie tak (kołatania, potykania, złe zasypienie-ciśnienie bz. tętno różnie), spróbowałam:

1. 1/2 dawki 3x dziennie co 8h - ciśnienie, jak zwykle 119/60, ale tętno 108.
2. cała dawka 6:00 i 14:00 z pominięciem nocnej-Chyba OK - 119/63, tetno 82

Ponieważ czytałam, że Trioxal ma największe stężenie 1,5 do 4h po podaniu, czy nie mądrzej brać Isoptin, co 12 h (ale działa do 8h) np. 6:00 i 16:00, czy 18:00 (Trioxal 10:00).

Mój problem polega na tym, że po zapaleniu płuc (duszności) zrobiono EKG z wynikiem
miarowy rytm zatokowy 100 i przepisano Bisocard. Nie tolerowałam. Zmiana Isoptin 40-dobre samopoczucie. Lek biorę ze względu nie na ciśnienie, a podwyższone tętno.
Niepokoi mnie różnica między ciśnieniami. Po wysiłku wzrasta tylko górne np.
128/60 (różnica 68-a skoro prawidłowe 120/80 to powinna być 40). Jedyne badanie jakie jeszcze mam to prześwieltenie płuc z opisem "serce granicznej wielkości" (w 2002 było w normie-wtedy ciśnienie oscylowało w granicach 90-100/50-60 bez leków i jeden zły wynik-cholesterol 260). Od prawie roku próbuję się tego dowiedzieć, ale słyszę od lekarza, że jest dobrze. Jakie badania powinnam zrobić . Miałam robioną w zeszłym roku morfologię, po zapaleniu płuc (podwyższone było OB i białe krwinki ??).
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8834


Temat: Podwyższone OB
Ja ostatnio robiłam morfologię.
Wyszło mi OB 18.
Norma jest do 12
Lekarz onkolog powiedział, że OB jest niskie i nie wskazuje na stan zapalny.
Wydaje mi się ,że lekko podwyższone OB nie wskazuje na nic niedobrego.
Martwiłabym się gdyby to było na przykład 100 bo o takich przypadkach też tutaj czytałam.
Nie jestem pewna co może oznaczać taki poziom OB ale proszę nie martwić się na zapas.
Ja sama byłam w strachu jak zobaczyłam swój wynik.
Konsultowałam mój wynik również z laryngologiem i on też potwierdził, że nie ma obawy.
Proszę być dobrej myśli.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=5660


Temat: Analiza wyników badań

Witam, ja także mam prośbę o skomentowanie wyników badań. Do endokrynologa idę za dwa tygodnie, a póki co trochę się martwię...
TSH 3,17 (norma: 0,27-4,20)
FT3 5,20 (norma: 2,00-4,40)
FT4 1,80 (norma: 0,93-1,70)
trochę już czytałam i próbowałam się dowiedzieć... i dalej bez sensu wydaje mi się to, że przy podwyższonych FT3 i FT4 TSH jest dosyć wysoko w normie...

TSH jest za duże --konieczne zrobienie
usg tarczycy
i przeciwciał tarczycowych{TG i TPO} oraz prl=prolaktyna{dzień cyklu nie ma znaczenia}
oprócz tego
morfologia ogólna
OB cukier
moczu ogólne
Jeśli nie dadzą pani hormonu trzeba koniecznie monitorować raz na 3,4 miesiące winna pani spr je.Jednak bez zrobienia usg tarczycy oraz przeciwciał nie moŻna mówić że spr pani tarczycę!!!Proszę dokładnie poczytać forum ,tu wszystko jest ,kwestia wyszukania.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Rumień guzowaty
Witam, niedawno pojawił się u mnie rumień guzowaty. Zrobiono mi wszystkie badania, ale niestety nie znaleziono przyczyny. Czytałam wcześniejsze wpisy i jeżeli chodzi o wynik badań IgE to wynosi 211,1H kUJ/I [0,0-120,0]
odczyn opadania krwinek czerwonych (OB): 150H mm/godz. [6-10]
Aminotransferaza alaninowa (ALT): 8 IU/I [1-40];
Aminotransferaza asparaginianowa (AST): 20 IU/I [1-37];
Bilirubina całkowita: 0,46 mg/dl [0,2-1,0]
cholesterol całkowity: 138 mg/dl [120-200]
Gamma glutamylotranspeptydaza (GGTP): 31,0 U/L [1,0-45,0]
Morfologia krwi z rozmazem + CRP: Leukocyty= 7,9 tys/?I [4,0-10,0]; Erytrocyty= 4,44 mln/?I [4,00-5,20]; HGB=12,3 g/dl [12,0-16,0]; HCT= 37,9 % [36-48]; MCV= 85 fL [80-98]; MCH=27,8 pg [27.0-34.0]; MCHC=32,6 g/dl [32.0-36.0]; RDW= 14,4H % [11,5-14,0]; płytki =479H tys/?I [150-400]; MPV= 8,0 fL [6,5-10,5]; PCT =0,4% [0,1-0,5]; PDW=11,5% [0,0-19,0]; limfocyty% [25,0-50,0]; Monocyty %= 7% [2-10]; Granulocyty% = 67% [40-75] CRP IL= 82,2 H mg/I [0-5]
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2148


Temat: Wyniki badan
Prosze o zinterpretowanie moich wyników ponieważ nie wiem jak je odczytać?

BIOCHEMIA
glukoza 111
żelazo 95

IMMUNOCHEMIA
TSH 3 gen. 1,46

OB 10
morfologia krwi pełnej
WBC 6,21
RBC 4,56
HGB 12,9
HCT 40,3
MCV 88,4
MCH 28,3
MCHC 32,0
RDW-SD 39,7
RDW-CV 12,7
PLT 251
PDW 16,1
MPV 12,5
P-LCR 43,9

krwinki białe
NEUT 3,23
NEUT% 52,0
LYMPH 2,18
LYMPH% 35,1
MONO 0,50
MONO% 8,1
EO 0,25
EO% 4,0
BASO 0,1
BASO% 0,8

Z GóRY dziękuje za interpretacje
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=5401


Temat: Wyniki krwi
Witam. Mam 26 lat, od wielu miesiecy jestem wiecznie zmeczona, nie mam na nic sily. Wczesniej bylam zawsze zywiolowa i pelna energii osoba. Od okolo 4 lat mam stale podwyzszone limfocyty. Wielokrotnie slyszalam ze to z pewnoscia z powodu jakiejs infekcji. Ale czy mozna miec infekcje przez tyle lat ? Dodam, ze z powodu ciaglego oslabienia zrobilam juz na wlasna reke szereg badan, ktore wykazaly u mnie osteopenie, podwojna dyskoaptie ledzwiowa, przepukline rozworu przelukowego II stopien, astme. Bylam tez hospitalizowana z powodu nawracajacych infekcji drog moczowych (zdarzaly sie przez ostatnie pol roku niemal co 2 tygodnie). Obecnie drogi moczowe sa zaleczone, w grudniu bralam przez miesiac doxycycline, aktualnie biore profilaktycznie furagin. Mam wyznaczony termin badania scyntygraficznego przytarczyc. Poza ciaglym oslabieniem i brakiem koncentracji czesto miewam skorcze w stopach i lydkach, zawroty glowy, bole glowy. Neurolog niczego nie stwierdzil. Podaje aktualna morfologie i pozostale badania. Badan moczu nie bede juz wspisywac, poniewaz jestem pod stala kontrola urologa i mocz obecnie jest idealny.

WBC 5,5 X 10 do potegi 3/ ul
RBC 4,08 X 10 do potegi 6/ ul
HGB 12,6 g/dL
HCT 38,2 %
MCV 93,6 fL
MCH 30,9 pg
MCHC 33,0 g/dL
PLT 299 X 10 do potegi 3/uL

rozmaz
LYM % 52,1
MXD % 8,6
NEUT 39,3 %
LYM # 2,9 X 10 do potegi 3/uL
MXD # 0,5 X 10 do potegi 3/uL
NEUT # 2,1 X 10 do potegi 3/uL

RDW 12,5 %
PDW 12,5 fL
MPV 10,0 fL
P-LCR 25,2 %

segmenty 55, kwasochlonne 1, paleczkowate 1, limfocyty 37, monocyty 6

OB po 1 h 7 mm

wapń w surowicy 9,5 mg/dl
fosfor w surowicy 3,82 mg/dl

parathormon 22,53 pg/ml

UREA 22,6 mg/dL
KREA 0,6 mg/dL
GLUK 86 mg/dL

bilirubina całkowita 0,22 mg/dl

aspat 20 IU/I
alat 26 IU/I

trójglicerydy 125 mg/dl
cholesterol 248 mg/dl
HDL 51 mg/dl
LDL 172 mg/dl

magnez 0,74 mmol/l

Na 134 mmol/l
K 4,6 mmol/l
chlorki 98

TSH 2,797 mU/I
FT4 1,0 ng/dl
FT3 2,61 pg/mL

białko całkowite 7,9 g%
CRP 1,8 mg/l

Jesli ktos przetrwal czytanie tych moich wynikow i jest w stanie mi powiedziec czy te wyniki moga powodowac u mnie takie zmeczenie bede bardzo wdzieczna. Chcialabym znow miec tyle energii co kiedys i juz nie wiem do kogo mam sie z tym zwrocic. Na marginesie dodam, ze mam bardzo niskie cisnienie 90/50 mmHg, puls 95. Mam 178 cm i waze 62 kg.
Dziekuje i pozdrawiam.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Niedobór jodu
HEJ!!
Nie ma problemu pisz ;-)
Rozumiem że wiadomość o chorobie nie jest niczym miłym i rozumiem Cię poniewaz przez długi czas a nawet teraz mnie też trudno żyć z takową świadomością!!!
Jednak ignorowanie sprawy /olanie jej[sorrka] lub też nie kontrolowanie się reguAlrnie jest dzialaniem wbrew sobie a ten Idiotyzm na dobre nie wychodzi i wychodzenie z powaznej niedoczynnosci może zając wiele miesięcy!!!
Dlatego dobrze że chorobę wykryto teraz kiedy tsh nie jest wysokie.
Powinnaś raz na rok mieć jak już pisałam usg tarczycy i radze o to dbać , spr dokłądnei czy nie masz pco czy z cukrem ok.Poczytac o niedoczynności ,pamiętac że z hashi moga współistnieć inne choroby z worka autoimmunologicznego.Zrobic dokłądny wywiad w rodzinie czy Mama /Babcia i ktoś inny z rodziny ma /chorował:
bielactwo
tocznia
cukrzycę 1 typu
twardzinę etc wszystkied ane przekazać lekarzowi prowadzacemu,chodzić do db endo z polecenia który sie zna.


OB masz za wysokie i trzeba wykryć czemu bo choroby tarczycy rzadko kiedy dają podwyższone OB ,chorowałaś ostatnio/miałas wyrywane zęby etc :?:
:!:

Prace tarczycy trzeba regularnie spr co 3 miesiace i nie robic tylko TSH spr ft 3 i ft 4 sporadycznie[WOLNE hormony tarczycy bo sa jeszcze calkowite czyli T4 i T3 ale ich nie rób]
Robić podstawową morfologię raz na 6 miesiecy conajmniej ,poziom żelaza ,pamietac należy że przy niedoczynnosci siada czesto gospodarka obrotu żelazem ,można anemię po objawach i po morfologii rozpoznac choć nie zawsze rób raz na jakiś czas poziom Fe i TIBC[totoalna zdolnośc
wiązania żelaza]

[ Dodano: 2007-06-16, 15:46 ]

Dzięki za odzew i wyjaśnienie tych skoków TSH. Morfologię mam w porządku, OB=18. w poniedziałek odbieram anty-TPO i anty TG. Biorę Letrox-przez tydzień 2
Czytałam o Hashimoto w internecie i bardzo mnie to wszytko zasmuciło- to że to autoimmunologiczne i to że będę miała problemy z utrzymaniem wagi, będą wahania hormonow i w ogóle. Trudno mi sobie z tym poradzić, bo od dawna dbam o zdrowie i dawało mi to poczucie, że jestem w stanie się ochronić :cry: :cry: :cry:


To nieprawda,każdy choruje inaczej i radże Ci się nie nastawiać ,ja trzymam stała wagę i większych problemów nie mam ,takze każdy inaczej przechodzi choróbsko i naprawdę martwic na zapas się nie trzeba. ;-)

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź Katerina!!!


[ Dodano: 2007-06-16, 15:58 ]
Podaj tylko prosze wyniki w pon wraz z normami ,nie zapomniej spr poziomu prolaktyny to wazne
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3181


Temat: Nadwrażliwość typu IBS

Witam, czy mógłby mi ktoś coś doradzić, bo nie mam pojęcia co robić.
Od 4 miesięcy utrzymują się u mnie stany podgorączkowe z osłabieniem i sennością. Wszystkie badania które były robione do tej pory były w normie:
OB
morfologia z rozmazem
mocz
aspat,alat,ggtp,bilirubina,kreatynina,glukoza,sód,potas,białko całkowite,aptt,mocznik,fibrynogen
wapń,wapń zjonizowany,żelazo
crp
pasożyty w kale
wymaz z gardla,nosa
plwocina
ekg,ukg
rtg klatki piersiowej
rtg zatok
usg brzucha
usg tarczycy
hormony tarczycy
HCV
antygen HBs
proteinogram
CMV
CPK
ASO
czynnik reumatoidalny
HIV
HAV
biopsja cienkoigłowa węzła chłonnego
badanie laryngologiczne
W przeciągu ostatnich 3 miesięcy wziąłem 6 rodzajów antybiotyków bez żadnego efektu, w tym antybiotyki przeciwgrzybicze i przeciwpierwotniakowe.Ostatnio pojawiaja się lekkie bóle gardła tak jakby osłabiła się nagle odporność i non stop jest jakaś infekcja, wcześniej były bóle stawów.Już nie wiem co mam zrobić, momentami czuje sie fatalnie, temperatura dochodzi najwyżej do 37,6 , srednio jest 37,1. Lekarze nie wiedzą co to jest, nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby to w koncu przeszło.Może mi ktoś jakoś pomóc?


Mają prawo nie wiedzieć ale przestrzeń Pishingera o której nie wiedzą lekarze a nawet ignorują to - środowisko które podaję błędne informacje kosztem organizmu utrzymuje w stanach zapalnych i pogłębiających się chorobach bezobjawowych bardzo często.

Niestety ale pierwiastki z krwi to nie miejsce do badania - tutaj są bufory które regulują równowagę kosztem tkanek a dzięki temu krew pokazuje że jest ok, a tkanki muszą mieć czas na przedstawienie dyskomfortu, po czym organy fiksują....
Mangan, Cynk, Miedź - pierwsza linia obrony do tego aby dobrze odczytać wyniki ale samopoczucie staje się coraz bardziej dyskomfortujące. A lekarz i tak będzie ignorować...
Niestety takich osób po konsultacji lekarskiej zbieram i wyniki analizy włosa odczytuje te luki w wiedzy lekarskiej - no ale to chyba ciebie nie zainteresuje a bynajmniej potraktujesz to jako magię więc wątku nie rozwijam.

Pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2243